Rauwmelkse Boerderijkaas

Midden in de Friese Wouden, in Drachtster Compagnie, staat de boerderij van Jan Brandsma en Thomaske Stoffelsma. Op de 60 hectare grond die bij de boerderij hoort, wordt extensief geboerd. Het grasland wordt bemest met mest van eigen koeien. Dit zorgt voor een kruidenrijke weide, waar alles in alle rust kan groeien. Deze manier van werken komt de koeien, en daarmee ook de smaak van de melk, ten goede. Op de boerderij wordt alleen bedrijfseigen ruwvoer gebruikt waardoor de kringloop 100% biologisch is. De koeien zijn gehoornd en er wordt geen antibiotica gebruikt bij de dieren.

Rauwmelkse Boerderijkaas van de Komenije

Er zijn 45 melkkoeien en 35 stuks jongvee op de boerderij aanwezig, die tijdens de weideperiode dag en nacht buiten lopen. In de winter verblijven de koeien in de potstal.

Van een deel van de melk wordt smaakvolle rauwmelkse kaas gemaakt. Doordat de melk nauwelijks wordt verwarmd blijven veel essentiële voedingsstoffen bewaard. Omdat er vegetarisch/microbieel stremsel wordt gebruikt heet de kaas ‘Boerderijkaas’ en geen boerenkaas. Dit mag alleen als er lebstremsel gebruikt wordt.

De boerderij heeft het Demeter-keurmerk.

"Het grasland wordt bemest met mest van eigen koeien. Dit zorgt voor een kruidenrijke weide, waar alles in alle rust kan groeien."