Op zoek naar een lokale-lente variant op bananenbrood? Wat dacht je van rabarberbrood met deze seizoengroente van Limburgse bodem. Zonder suiker (alleen de poedersuiker ter versiering konden we niet laten...) én met volkoren speltmeel voor extra vezels, vitamines en mineralen. Je kunt uiteraard variëren door bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of vlierbloesemsiroop toe te voegen.

Ingrediënten

  • 500 gram verse rabarber
  • sap van 1 sinaasappel
  • 75 gram rozijnen
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 100 gram havervlokken
  • 125 gram volkoren speltmeel
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 75 gram walnoten of andere noten

Werkwijze

  1. Week de havervlokken eventjes in een kom met water en zet opzij.
  2. Maak de rabarber schoon en snijd in grove stukken.
  3. Doe deze samen met het sinaasappelsap, rozijnen en kaneel in een pannetje en breng rustig aan de kook op laag vuur, met een deksel op de pan. Roer regelmatig en wacht tot zich een mooie moes vormt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  4. Zorg ervoor dat de rabarber nog wel duidelijke stukken heeft want dat geeft een mooie structuur aan je brood.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Mix de boter in een keukenmachine tot een romig geheel.
  7. Mix de eieren er een voor een doorheen.
  8. Doe het meel, bakpoeder en snufje zout bij.
  9. Giet de havervlokken af en mix ⅔ heel kort met de 'pulse' stand door het deeg.
  10. Doe het deeg in een kom en schep de rabarbercompote erdoor.
  11. Zorg ervoor dat het compote goed vermengd is met het brooddeeg.
  12. Bestrijk een cakevorm met boter of gebruik bakpapier.
  13. Schep het brooddeeg in de cakevorm.
  14. Strooi de overgebleven havervlokken eventueel over de cake.
  15. Plaats de cakevorm voor ongeveer 35 minuten in de oven.
  16. Haal het brood uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  17. Haal het brood voorzichtig uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
  18. Enjoy!

Recept van odin.nl